Print Email

Ανακοινώσεις

26.01.2018

Συνάντηση με Υπουργό Υγείας Πέμπτη 25/1/2018 κατά την Απεργιακή Κινητοποίηση

ΑΘΗΝΑ 26/1/2018
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 4198

ΠΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΕΔΗΝ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 25/1/2018
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Συνάδελφοι,
Την Πέμπτη 25/1/2018 συγκεντρωθήκαμε έξω από το Υπουργείο Υγείας κατά την κινητοποίηση που είχαμε εξαγγείλει.
Ζητήσαμε συνάντηση με έναν από τους δύο Υπουργούς Υγείας. Το αίτημα έγινε δεκτό για συνάντηση με τον κο Ξανθό.
Στην πόρτα του Υπουργείου Υγείας η αντιπροσωπεία μας έφαγε ξύλο από τα ΜΑΤ. Προληπτικά όπως μας είπαν για να εμποδίσουν την είσοδο εντός του Υπουργείου Υγείας όλων των συγκεντρωμένων. Τι να πούμε για αυτό. Η καταδίκη χάνει τη σημασία της.
Συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Υγείας. Θέσαμε τα εξής ζητήματα:
ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΒΑΕ
Δώσαμε στον Υπουργό αντίγραφο του άρθρου 369 του Ν.4512/2018 που περιελάμβανε τα προαπαιτούμενα της 3ης Αξιολόγησης. Το εν λόγω άρθρο παραπέμπει την τύχη του Ανθυγιεινού Επιδόματος σε Επιτροπή η οποία το αργότερο έως τον Φλεβάρη του 2019 θα αποφασίσει την αντικατάστασή του με υποτυπώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Επισημάναμε της επανειλημμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν περικόπτεται το επίδομα μετά την ψήφιση του Ν. 4354/2015 άρθρο 18 που ορίζει ότι το Επίδομα ευθυγραμμίζεται τέλους του έτους 2017, με τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Εκεί στις άλλες χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν 2500 μισθό το μήνα και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Η περικοπή σε μας σημαίνει ότι οι μηνιαίες αποδοχές θα πέσουν κάτω του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Επίσης θέσαμε άλλη μία φορά το δίκαιο κατά γενική ομολογία αίτημα για την ένταξή μας στα ΒΑΕ.
Ο Υπουργός απάντησε ότι το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας δεν κινδυνεύει και μέσω της Επιτροπής θα διορθώσουμε αδικίες και στρεβλώσεις!!!
Στην ερώτηση αφού δεν τίθεται ζήτημα γιατί συμπεριλήφθηκε στα προαπαιτούμενα της 3ης Αξιολόγησης η περικοπή του ή έστω η επανένταξή του, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε η κυβέρνηση τηρεί ως ευαγγέλιο τις μνημονιακές δεσμεύσεις, δεν είχε απάντηση.
Ζητήσαμε αφού δεν τίθεται ζήτημα περικοπής να κλείσει το ζήτημα με ψήφιση νόμου που θα προβλέπει ότι το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας καταβάλλεται χωρίς ημερομηνία λήξης, τουλάχιστον στο σημερινό ύψος και τους σημερινούς δικαιούχους. Όσο μένει ανοικτό πάντα υπάρχει κίνδυνος περικοπής.
Ο Υπουργός μα είπε ότι δεν τους επιτρέπει η ΤΡΟΪΚΑ να κλείσουν νομοθετικά το ζήτημα της απρόσκοπτης χορήγησης του Ανθυγιεινού Επιδόματος. Ως εκ τούτω είναι ανοικτό.
Για την ένταξή μας στα ΒΑΕ είπε ότι είναι δίκαιο το αίτημα και θα το εξετάσει με τους άλλους συναρμόδιους Υπουργούς.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ελλείψεις αντιδραστηρίων στα Νοσοκομεία ανίχνευσης της ιλαράς για τους ασθενείς που προσέρχονται στα ΤΕΠ με συμπτώματα και για την ανίχνευση αντισωμάτων στους εργαζόμενους. Επισημάναμε ότι 400 συνάδελφοι προσβλήθηκαν από ιλαρά με βαριά συμπτώματα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ο Υπουργός μας είπε ότι δεν είναι απαραίτητο τα Νοσοκομεία να έχουν αντιδραστήρια!!!! Συνέστησε εμβολιασμό.
Εν τω μεταξύ οι ασθενείς πάνε σε Ιδιωτικά εργαστήρια και πληρώνουν από την τσέπη τους.
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ
Θέσαμε τις τραγικές ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ. Ειδικά τώρα που έκανε την εμφάνισή της η γρίπη οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, καθ’ ότι 50 ασθενείς διασωληνωμένοι καθημερινά παραμένουν σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας, ευρισκόμενοι στις λίστες αναμονής.
Αναφέραμε την καταγγελία ιατρών του ΑΤΤΙΚΟΥ Νοσοκομείου που την περασμένη εβδομάδα σε εφημερία επισκέφτηκαν τα ΤΕΠ 1300 ασθενείς με αναμονή 10 ώρες. Ανέπτυξαν 150 ράντζα λόγω των πολλών εισαγωγών και 13 ασθενείς διασωληνωμένοι νοσηλεύθηκαν σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας ευρισκόμενοι σε λίστες αναμονής για ΜΕΘ.
Ο Υπουργός απάντησε ότι η γρίπη είναι ελεγχόμενη με λίγα κρούσματα (ευτυχώς!!!) Είπε ότι κλίνες ΜΕΘ είναι περισσότερες από πέρυσι!!!
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Για το προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης επαναλάβαμε το αίτημα για μονιμοποίηση τους. Επισημάναμε ότι με την έκδοση των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι δυσμενείς, θα έχουμε ξανά προβλήματα μη καταβολής της μισθοδοσίας τους, καθώς επίσης και Διοίκησης που θα θέσουν εκ νέου το ζήτημα της διακοπής των συμβάσεών τους.
Ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι θα εξαντλήσουν το χρόνο της παράτασης των συμβάσεων έως 31/12/2018. Προσπαθούν είπε να βρουν τρόπο να καταβάλλεται απρόσκοπτα η μισθοδοσία με την μη έγκριση της δαπάνης από τους Επιτρόπους.
Είναι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης είπε να προκηρυχθεί αντίστοιχος αριθμός θέσεων μόνιμου προσωπικού στις ίδιες ειδικότητες ώστε με αυξημένη μοριοδότηση να μονιμοποιηθούν οι περισσότεροι συμβασιούχοι εργαζόμενοι (επικουρικό προσωπικό μόνο).
Για το πρώην εργολαβικό προσωπικό που απασχολείται στις υπηρεσίες στήριξης με συμβάσεις έργου ή εργασίας είπε ότι συνεχίζουν τη δουλειά τους έως 31/12/2018. Όσων λήγουν οι συμβάσεις νωρίτερα θα γίνουν νέοι διαγωνισμοί. Για μετά 31/12/2018 δεν είχε απάντηση.
Ζητήσαμε την επανασύσταση των οργανικών θέσεων στην υποστηρικτικές υπηρεσίες. Ο Υπουργός απάντησε ότι δεν το επιτρέπει η ΤΡΟΪΚΑ.
ΦΥΛΑΞΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Θέσαμε τα αιτήματά μας για την επαρκή φύλαξη των Νοσοκομείων όπως το έχουμε περιγράψει σε ανακοινώσεις. Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι σοβαρό.
Σκοπός μας είναι είπε να βελτιώσουμε τις συνθήκες στα ΤΕΠ και όχι να αυξήσουμε τα μέτρα ασφαλείας. Που να βρεθούν χρήματα;
Ο θεός βοηθός!!!

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Δεν υπάρχει προοπτική προσλήψεων μόνιμου προσωπικού το έτος 2018. Ούτε προσλήψεις επικουρικού προσωπικού ξεκαθάρισε ο Υπουργός. Το μόνο που θα κάνει είπε είναι ότι θα τροποποιήσουν τη διαδικασία και η πρόσληψη του Επικουρικού προσωπικού θα γίνεται από πίνακες που θα διατηρούν οι ΥΠΕ.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.