Print Email

Αποφάσεις

17.11.2015

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου 13/11/2015

ΑΘΗΝΑ 16/11/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 969

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
13.11.2015

Μετά την απώλεια του Γενικού Γραμματέα Ερμή Κασσέ, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ συμπληρώθηκε με το συνάδελφο Κοκοβάκη Γρηγόρη από την Παράταξη της ΔΑΚΕ. Για την Ε.Ε. προτάθηκε από την ΔΑΚΕ ο συνάδελφος Μαθιόπουλος Γεώργιος και ψηφίστηκε ομόφωνα.
Κατόπιν συνεδρίασε η Ε.Ε. και ομόφωνα εξέλεξε Γεν. Γραμματέα τον Παπαναστάση Χρήστο και Αν. Γραμματέα τον Μαθιόπουλο Γεώργιο.

Συναδέλφισσες – οι,

Μετά τις Βουλευτικές εκλογές και τα υψηλά ποσοστά τόσο της κυβέρνησης, όσο και των άλλων Μνημονιακών κομμάτων και αφού πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση άρχισε να εφαρμόζει απαρέγκλιτα τα Δεξιά και τα Αριστερά Μνημόνια. Παρότι ο Πρωθυπουργός προεκλογικά δεσμεύτηκε ότι δεν θα εφαρμόσει το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3, αλλά παράλληλο πρόγραμμα με Ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να εκτονώσει την λαϊκή αγανάκτηση.
Με την ψήφιση των Εφαρμοστικών νόμων του 3ου Μνημονίου, κινδυνεύουν τα εναπομείναντα κοινωνικά δικαιώματα, που κατακτήσαμε με αγώνες την περίοδο της μεταπολίτευσης. Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η καλύτερη διαχειρίστρια των προαπαιτούμενων των Μνημονίων. Η κυβέρνηση ασκεί νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική.
Ήδη προχώρησε σε ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, αύξησε τον Φ.Π.Α., δεν κατήργησε τον ΕΝΦΙΑ, μείωσε συντάξεις αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού και αύξησε την εισφορά υπέρ υγείας.
Μείωσε τις Επικουρικές Συντάξεις που βαίνουν προς κατάργηση, αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έως 17 έτη, ακόμη και σε θεμελιωμένα δικαιώματα σύνταξης που δεν τόλμησαν να θίξουν οι Εφαρμοστικοί νόμοι των δύο πρώτων Μνημονίων.
Θα προχωρήσει σε νέο σύστημα Αξιολόγησης που θα συνδεθεί με το μισθό του καθενός και με την κινητικότητα.
Το 3ο Μνημόνιο διαλύει τη Δημόσια Υγεία. Τα Νοσοκομεία διαλύονται από την υποχρηματόδοτηση και την υποστελέχωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γ.Λ.Κ. στα Νοσοκομεία τους 10 πρώτους μήνες του έτους εκταμιεύτηκε το 31,2% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης, από το 1,5δις ευρώ, που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός του έτους 2015. ΔΕΝ πρόκειται να εκταμιευθεί το σύνολο του ποσού μέχρι τέλους του έτους, με αποτέλεσμα σήμερα τα Νοσοκομεία να λειτουργούν σε συνθήκες BLACK AOUT. Τα ταμεία είναι άδεια και οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 1,3 δις ευρώ.
Οι ελλείψεις σε προσωπικού είναι τεράστιες. Μέσα στο έτος 2015 αποχώρησαν 3.000 και το κύμα φυγής θα αυξηθεί, εξαιτίας των δυσμενών αλλαγών στο Ασφαλιστικό Σύστημα. 27.000 είναι οι κενές Οργανικές θέσεις σε Μνημονιακούς Οργανισμούς που συστήθηκαν με την κατάργηση χιλιάδων κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων. Συνθήκες Εργασιακής εξουθένωσης σε όλους τους εργαζόμενους.
Προσλήψεις ακούμε και προσλήψεις δεν βλέπουμε.
Που είναι οι 4.500 προσλήψεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός 2 Απριλίου 2015 έξω από το Υπουργείο Υγείας; Αντί για μόνιμες προσλήψεις ο Υπουργός Υγείας ετοιμάζει προσλήψεις με «μπλοκάκι».
Απαιτούμε την άμεση μονιμοποίηση όλων των Επικουρικών καθώς και όσων είναι μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.
Οφείλονται τα νυκτερινά και οι αργίες πολλών μηνών του τρέχοντος και παρελθόντων ετών. Σε πολλά Νοσοκομεία οι εργαζόμενοι πληρώνονται με οριζόντιες περικοπές κατά μήνα έως 50%.
Περικόπτεται η αποζημίωση εκτός έδρας των Πληρωμάτων Ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, που στενάζει από έλλειψη ασθενοφόρων και πληρωμάτων.
Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στενάζουν από την αυξημένη ζήτηση και τα τεράστια κενά σε προσωπικό. Εξαιτίας των συνθηκών εργασίας ποινικοποιείται η εργασία των επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας. Είναι σε ισχύ το σύμφωνο ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ – ANDOR για κατάργησή τους 31/12/2015.
Τα Κέντρα Υγείας υποβαθμίζονται – απαξιώνονται και οφείλονται οι δεδουλευμένες πρόσθετες αμοιβές ολόκληρου του τρέχοντος έτους.
Οι Προνοιακές Μονάδες απαξιώνονται, συρρικνώνονται εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Οφείλονται στους Προνοιακούς υπαλλήλους πρόσθετες αμοιβές πολλών μηνών τρέχοντος και παρελθόντων ετών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Τα τρία Μνημόνια διαλύουν το ΕΣΥ, την ΠΡΟΝΟΙΑ, το ΕΚΑΒ.
Το Γενικό Συμβούλιο με ευρεία πλειοψηφία αποφάσισε:
1. 26-27/11/15, Διήμερο δράσεων σε όλες τις Μονάδες Υγείας και Πρόνοιας με τις τοπικές κοινωνίες, για ανάδειξη των προβλημάτων τόσο των Μονάδων, όσο και των εργαζομένων.
2. 2/12/2015 ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ 24ΩΡΗ Απεργία και ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ Συγκέντρωση 12 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
- ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
- ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ
- ΔΩΡΕΑΝ – ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ
- ΠΛΗΡΩΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΜΕΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
- ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3
- ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.