Print Email

Δελτία Τύπου

04.12.2017

Ποιος φταίει για την σύλληψη των υπηρεσιακών στελεχών στα Νοσοκομεία που εφαρμόζουν τους νόμους εκδιώξεις των εργολάβων. Οι Δικαστές ή η Κυβέρνηση;

ΑΘΗΝΑ 4/12/2017
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 3945

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ποιος φταίει για τη σύλληψη του υπηρεσιακών στελεχών
στα Νοσοκομεία που εφαρμόζουν τους νόμους
εκδιώξεις των εργολάβων
Οι Δικαστές ή η κυβέρνηση;

Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας;
Την Παρασκευή 1/12/2017 η αστυνομία συνέλαβε τον Διοικητικό Διευθυντή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, επειδή το Νοσοκομείο δεν εφήρμοσε Δικαστική Απόφαση που αφορά την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, να σταματήσει τη σύναψη συμβάσεων με εργολάβους στις υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως ορίζει ο νόμος και να προσλάβει προσωπικό με συμβάσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ.
Εργολάβοι που δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία, πίνουν το αίμα των εργαζομένων, προσφέροντας αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες στα Νοσοκομεία.
Η αστυνομία έψαχνε και τον Διοικητή του Νοσοκομείου να συλλάβει, ο οποίος απ’ ότι πληροφορηθήκαμε παρουσιάστηκε αυτοβούλως στην αστυνομία. Τελικά παραπέμφθηκαν σε τακτική δικάσιμο.
Το Νοσοκομείο δεν έκανε τίποτα άλλο από το να εφαρμόσει το σαθρό θεσμικό πλαίσιο του Υπουργείου Υγείας, απομακρύνοντας τους εργολάβους με τη λήξη της σύμβασης από τις υπηρεσίες στήριξης του Νοσοκομείου και να προχωρήσει σε διαγωνισμό με βάση το Ν. 4430/20106 για την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις εργασίας.
30/11/2017 εκδόθηκε Δικαστική Απόφαση από το Εφετείο αναστολής εκτέλεσης της εν λόγω απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου.
Παλεύουμε για την εκδίωξη των εργολάβων όχι μόνο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αλλά από όλα τα Νοσοκομεία.
Δεν μπορεί όμως η κυβέρνηση να παίζει με την τύχη των συμβασιούχων εργαζόμενων και την ταλαιπωρία των στελεχών των Νοσοκομείων που προσάγονται στην Αστυνομία. Ίδια κατάσταση είχαμε και στο ΓΝ Τρικάλων.
Γι’ αυτή την κατάσταση ευθύνεται το σαθρό θεσμικό πλαίσιο που ψήφισε το Υπουργείο Υγείας, το οποίο ακόμη μέχρι σήμερα εμποδίζει την εκδίωξη των εργολάβων στα μισά Νοσοκομεία.
Δεν μπορεί έπειτα από δικαστικές προσφυγές των εργολάβων να εκδίδονται σωρηδόν Δικαστικές Αποφάσεις αρνητικές από τα Διοικητικά Δικαστήρια, Συμβούλιο Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο (για την καταβολή της μισθοδοσίας) και να μην λαμβάνονται υπ’ όψιν από τους Υπουργούς Υγείας.
Θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο άρθρο 97 Ν. 4368/2016, άρθρο 51 Ν. 4384/2016 άρθρο 63 Ν. 4430/2016 στις διατάξεις που στέκουν οι εργολάβοι και κερδίζουν τις αιτήσεις αναστολής στα Δικαστήρια. Τα ίδια σημεία επισημαίνει και πρωτόδικη Δικαστική Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εξετάζει εάν είναι νόμιμη η καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού. Αρ. Πράξης 0243 Συν/ση 30η /31-10-2017.
Η κυβέρνηση επιδιώκει όλη αυτή την ανακατωσούρα για να στηρίζει το αφήγημά της ότι για όλα φταίνε οι Δικαστές που δεν την αφήνουν να κυβερνήσει. Επιτέλους θα πρέπει να πάψει να παίζει με τους συμβασιούχους εργαζόμενους και να ταλαιπωρούνται με προσαγωγές από την αστυνομία τα υπηρεσιακά στελέχη των Νοσοκομείων επειδή δεν εκτελούν δικαστικές αποφάσεις.
Η λύση είναι μία και μοναδική.
Αναγράφεται στις Αποφάσεις των Δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Αντικατάσταση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου άρθρο 69 Ν. 4368/2016, άρθρο 51 Ν. 4384/2016 και άρθρο 63 Ν. 4430/2016 και ρητή πρόβλεψη:
• Την διακοπή της συνεργασίας των Νοσοκομείων με τους εργολάβους επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος (ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, σπατάλη κλπ).
• Την σύσταση αντίστοιχου αριθμού οργανικών θέσεων με τις ανάγκες στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων που τώρα δεν υφίστανται.
• Την μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων καθ’ ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όχι επείγουσες και απρόβλεπτες όπως ορίζουν οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Επιτέλους οι Υπουργοί Υγείας ας πάψουν να παίζουν πίνγκ πόνγκ τους εργαζόμενους και τα υπηρεσιακά στελέχη για πολιτικούς και ψηφοθηρικούς λόγους.
Είμαστε ενάντια σε κάθε δίωξη υπηρεσιακών στελεχών των Νοσοκομείων που πληρώνουν τις αναρτήσεις στο facebook του κου Πολάκη.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.