Print Email

Δελτία Τύπου

26.04.2018

Αποτελέσματα Συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας 25/4/2018

ΑΘΗΝΑ 26/4/2018
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 228

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ 25/4/2018

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζόμενων στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ την Τετάρτη 25/4/2018. Δώσαμε ηχηρή απάντηση στη κυβέρνηση για την εικονική πραγματικότητα που μεταφέρει για την Δημόσια Υγεία, ΕΚΑΒ και Πρόνοια.
Η πορεία 10 χιλιομέτρων στο κέντρο της Αθήνας στάθηκε και χαιρέτησε τους συγκεντρωμένους κατοίκους και εργαζομένους για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και κατέληξε στο Υπουργείο Υγείας.
Αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ και εκπροσώπων Σωματείων συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας κο Α.Ξανθο θέτοντας τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας και οι εναπομείναντες εργασιακά εξουθενωμένοι εργαζόμενοι.
Δημόσιες Δαπάνες Υγείας.
Παραμένουν στο 4,8% του ΑΕΠ με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Είναι η αιτία των προβλημάτων του ΕΣΥ.
Ο Υπουργός παραδέχθηκε το πρόβλημα, αλλά είπε ότι η κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία βελτιώνεται κάτι που διαπιστώνει ο ίδιος στις επισκέψεις του. Οι Πρόεδροι Σωματείων που ήταν παρών πήρα το λόγο και επιβεβαίωσαν ότι το προσωπικό λιγοστεύει και τα κονδύλια δεν αρκούν να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες των Νοσοκομείων.
Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Απασχόλησης.
Εξηγήσαμε στον Υπουργό την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών ότι νέος δημοσιονομικός χώρος δεν υπάρχει, ως εκ τούτου ότι μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ληφθούν ή νέα ειδικότητες ενταχθούν θα πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχες προσθαφαιρέσεις.
Υποβάλλαμε πρόταση για διπλασιασμό του επιδόματος, ένταξη στη πρώτη κατηγορία του προσωπικού που ανήκει στην ιατρική υπηρεσία και το τμήμα επιστασίας. Να θεσμοθετηθεί και η Τρίτη κατηγορία (30ευρώ σήμερα) η οποία θα αφορά το Διοικητικό Προσωπικό οι οποίοι έχουν σχέση με τους Ασθενείς.
Ταυτόχρονα επισημάναμε το έγγραφο του Υπουργού Υγείας προς τα Νοσοκομεία για προτάσεις σχετικά με τις ειδικότητες που θα χορηγείται χωρίς να ζητείται η πρόταση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.
Ο Υπουργός έδειξε ότι δεν το γνώριζε.
Ο Υπουργός απάντησε ότι η θέση του είναι ότι δεν πρόκειται να χάσει κανείς το επίδομα και θα ενταχθούν νέες ειδικότητες!!!
Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
Ζητήσαμε την ένταξη στα ΒΑΕ καθότι με την ένταξή μας στον ΕΦΚΑ ο ασφαλιστικός βίος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία για τους ασφαλισμένους καθότι κληρονομήσαμε ήδη όλες τις δυσμενείς αλλαγές που προβλέπει ο νόμος.
Ο Υπουργός θεώρησε δίκαιο το αίτημα. Δήλωσε αναρμόδιος και είπε ότι θα το δουν μετά την έξοδο από τα μνημόνια που θα είναι σε λίγους μήνες.
Επιπλέον άδεια 10 ημερών ειδικών χώρων.
Ζητήσαμε την έκδοση της απόφασης επέκτασης της ειδικής άδειας και σε άλλους χώρους που προτείναμε εγγράφως. Ο Υπουργός απάντησε ότι την υπέγραψε και σύντομα θα είναι στα Νοσοκομεία και μάλιστα είπε ότι θα μας ικανοποιεί.
Ψυχική Υγεία. Κατάργηση Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
Εκφράσαμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας σε κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων στη μεταφορά των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Επιχειρηματολογήσαμε με βάση την ανακοίνωση που εκδώσαμε για την θέση μας.
Ο Υπουργός απάντησε ότι πρόκειται να ανοίξουν επτά κλινικές σε Γενικά Νοσοκομεία (άγνωστο πότε) και σταδιακά θα κλείνουν τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης!!! Τι και εάν επιχειρηματολογήσαμε για τα ράντζα στα οξέα περιστατικά στους ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων και των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
Για τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας ήταν κάθετος για μεταφορά στις ΥΠΕ και για τις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης θα υπάρξει διάλογος και μετά θα αποφασίσει μας είπε. Κερδίζει χρόνο, αλλά η απόφαση είναι ειλημμένη.
Μονιμοποίηση προσωπικού με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Θέσαμε την επιτακτική ανάγκη μονιμοποίησης του προσωπικού επικουρικού, πρώην εργολαβικού προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις στην Δημόσια Υγεία, ΕΚΑΒ και Πρόνοια.
Ζητήσαμε την επανασύσταση των οργανικών θέσεων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες. Με την έκδοση των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι αρνητικές ξεκαθαρίσαμε ότι είναι μονόδρομος η μονιμοποίηση των εν λόγω εργαζομένων.
Ο Υπουργός είπε ότι θα υπάρξει φωτογραφική προκήρυξη για το επικουρικό προσωπικό και με αυξημένη μοριοδότηση κάποιοι θα προσληφθούν (ελπίζουμε είπε οι περισσότεροι). Εμείς είπαμε στον Υπουργό ότι δεν αποδεχόμαστε προκηρύξεις τύπου ΟΤΑ που σχεδόν όλοι οι συμβασιούχοι απελύθησαν.
Για την σύσταση των οργανικών θέσεων ήταν αρνητικός, όπως και για την απευθείας μονιμοποίηση.
Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι εφέτος δεν θα γίνει καμία νέα πρόσληψη προσωπικού. θα τροποποιηθεί η διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού με καταλόγους στις ΥΠΕ. Προανήγγειλε τις απολύσεις του προσωπικού του ΚΕΕΛΠΝΟ (άρα πολλές κλίνες ΜΕΘ θα κλείσουν).
Προσωπικό μέσω ΟΑΕΔ
Θέσαμε το θέμα μονιμοποίησης ή επέκτασης των συμβάσεων καθότι εδώ δεν τίθεται ζήτημα 24μηνης απασχόλησης. Ο Υπουργός το άφησε ανοικτό.
Για το πρώην εργολαβικό προσωπικό είπε ότι θα γίνουν νέες προκηρύξεις και όχι ανανέωση συμβάσεων. Ως εκ τούτου πολλοί θα βρεθούν εκτός πινάκων επιτυχόντων.
Για τη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων μας είπε ότι αυξήθηκε το όριο των δαπανών και ότι δεν υπάρχουν προβλήματα παρότι του αναφέραμε ότι οι υποδομές και ο εξοπλισμός είναι γερασμένος συχνά εκτός λειτουργίας και δεν υπάρχουν χρήματα συντήρησης και ανανέωσης!!!
Νομοσχέδιο ενοποιήσεων Νοσοκομείων – αλλαγή του πλαισίου οργάνωσης των Νοσοκομείων.
Εδώ είπε ότι σύντομα θα έρθει Νομοσχέδιο το οποίο θα αποσυνδέει διασυνδεόμενα Νοσοκομεία ανέφερε το Διδυμότειχο, τη Λάρισα θα ενοποιεί Νοσοκομεία και θα τροποποιείται ο συντελεστής μεταξύ κλινών και προσωπικού. Θα έρθει σε διαβούλευση είπε και θα το κουβεντιάσουμε.
Κατόπιν τούτων συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.