Print Email

Δελτία Τύπου

05.07.2018

Επίσκεψη της ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 4/7/2018 στο ΚΥΤ Μόριας Λέσβου

ΑΘΗΝΑ 5/7/2018

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 514

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 4/7/2018
Επισκεφθήκαμε το ΚΥΤ Μόριας Λέσβου
Σύγχρονο Υγειονομικό Ναρκοπέδιο
Άθλιες Συνθήκες διαβίωσης για 7.368 μετανάστες - πρόσφυγες
Βρωμιά – δυσοσμία – Λοιμώδη Νοσήματα
Νοσοκομείο Μυτιλήνης – Κέντρο Υγείας αστικού τύπου
Μεγάλη αύξησης της ζήτησης λόγω προσφύγων και μεταναστών. Υποφέρουν από την έλλειψη κονδυλίων και προσωπικού
Στο site empros net.gr υπάρχουν δηλώσεις της ΠΟΕΔΗΝ
και εικόνες από το Κ.Υ.Τ. Μόριας.
Σας κοινοποιούμε βίντεο και φωτογραφίες από το Κ.Υ.Τ. Μόριας
και το Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

 

Αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ (Πρόεδρος, Γεν. Γραμματέας) με εκπροσώπους των Υγειονομικών Μονάδων της Μυτιλήνης, επισκεφθήκαμε το Κέντρο Υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων της Μόριας την Τετάρτη 4/7/2018, για να διαπιστώσουμε την Υγειονομική κατάσταση.
Απερίγραπτες εικόνες και καταστάσεις εν έτη 2018.
Συναντήσαμε ένα σύγχρονο Υγειονομικό ναρκοπέδιο.
Στο ΚΥΤ Μόριας από ενημέρωση που είχαμε από αρμοδίους, διαβιούν σε άθλιες απαράδεκτες συνθήκες 7.368 μετανάστες και πρόσφυγες, αν και η δυναμικότητα του Κέντρου είναι για 3.000. Από Κέντρο Υποδοχής και καταγραφής των μεταναστών και προσφύγων με διαμονή έως ένα μήνα το πολύ που χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής, κατέληξε να γίνει καταυλισμός με διαμονή επ’ αορίστου.
Κάθε ημέρα το λιμενικό ή η frontex φέρνουν στη Μόρια 100 περίπου νέους μετανάστες – πρόσφυγες και δεν φεύγει ούτε ένας λόγω μη εφαρμογής των μέτρων επαναπροώθησης και της έλλειψης κατάλληλων χώρων φιλοξενίας.
Νοίκιασαν χωράφια δίπλα από το ΚΥΤ Μόριας και συνεχώς ο καταυλισμός (έτσι εξελίχθηκε) μεγαλώνει με σκηνές που στήνονται. Ζουν ένας πάνω στον άλλον. Οι ΜΚΟ κάνουν χρυσές. Κάνουν ότι θέλουν. Δεν υπολογίζουν τίποτα. Εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Στον καταυλισμό δεν υπάρχει νερό πολλές ώρες την ημέρα. Δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο. Τα λήμματα είναι εκτεθειμένα σε χώρους διαμονής. Σμήνος κουνουπιών και άλλων εντόμων τα οποία είναι φορείς μετάδοσης μικροβίων. Βρώμα και δυσοσμία παντού.
Όλα τα λήμματα καταλήγουν σε ένα ποτάμι που περνάει από τον καταυλισμό και από εκεί στη θάλασσα.
Τρέχει το ποτάμι με λήμματα.
Έχουμε κρούσματα με λοιμώδη νοσήματα, ηπατίτιδα, φυματίωση, AIDS που λόγω των συνθηκών διαβίωσης είναι αυξημένα.
Μάλιστα το Νοσοκομείο ανέπτυξε ειδική κλινική για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και προσφύγων που παρουσιάζουν λοιμώδη νοσήματα 6 κλινών και πάντα είναι γεμάτη.
Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες επιδιώκουν να αρρωστήσουν με επικίνδυνα μεταδιδόμενα νοσήματα. Επικαλούνται ψυχική νόσο για να νοσηλευτούν. Πολλοί τα προκαλούν για να χαρακτηρισθούν ως «ευάλωτοι» και να έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλη την χώρα. Να πάψουν να είναι εγκλωβισμένοι στο ΚΥΤ Μόριας!!!
Οι υγειονομικές υπηρεσίες στον καταυλισμό θυμίζουν χώρο στον οποίο διεξάγονται πολεμικές συγκρούσεις. Πρόχειρα μικρά ιατρεία χωρίς να τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Δεν διαθέτουν καν νερό βρύσης. Μάλιστα η «κλινική» όπως τη λένε των «γιατρών χωρίς σύνορα» είναι σκηνή!!!
Υπηρετούν εργαζόμενοι ιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας που κάνουν τεράστιες προσπάθειες με ολιγόμηνες ανανεούμενες συμβάσεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο μισθός των γιατρών εντός του Υγειονομικού Ναρκοπεδίου είναι 1.200 ευρώ το μήνα και των λοιπών επαγγελματιών 800 ευρώ το μήνα. Λήγουν τώρα οι συμβάσεις τους και δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά αύριο!!!
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Οι Υγειονομικές Μονάδες του Νησιού (Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας) είναι εγκαταλειμμένες από το Υπουργείο Υγείας, παρότι η ζήτηση σε υπηρεσίες έχει διπλασιασθεί λόγω των προσφύγων και των μεταναστών.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 30%. Ειδικά στη μαιευτική κλινική, την παιδιατρική κλινική, τη ψυχιατρική κλινική και στο ΤΕΠ η κατάσταση είναι αφόρητη.
50 με 60 ραντεβού καθημερινά κλείνουν μετανάστες- πρόσφυγες στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Η λίστα αναμονής στα ραντεβού εκτοξεύτηκε.
Για οφθαλμολογικά κλείνονται ραντεβού το Νοέμβριο, για τα ψυχιατρικά κλείνονται Οκτώβριο, για τα ορθοπεδικά κλείνονται Οκτώβριο και τα Νευρολογικά κλείνονται τέλος Σεπτεμβρίου!!!
Το Νοσοκομείο εμφανίζει σημαντικές ελλείψεις Προσωπικού ιατρών και νοσηλευτών. Οφείλονται άδειες και ρεπό πάνω από 30 στον κάθε Νοσηλευτή. Σε κάθε κλίνη κάνει βάρδια ένας μόνιμος νοσηλευτής και ένας συμβασιούχος.
Η Ψυχιατρική κλινική είναι στάβλος. Τα πατώματα διαλύθηκαν, στάζουν τα μπάνια στον κάτω όροφο, απαράδεκτες συνθήκες. Πριν έξη μήνες επισκέφθηκε το Νοσοκομείο ο κος Πολάκης. Υποσχέθηκε λύσεις. Τίποτα όμως.
Το Νοσοκομείο διαθέτει έναν Νεφρολόγο αν και λειτουργεί Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Έναν Ψυχίατρο αν και λειτουργεί Ψυχιατρική κλινική. Το Διαβητολογικό λειτουργεί με έναν ιδιώτη γιατρό.
Δεν διαθέτει Μαγνητικό Τομογράφο. Το αιμοδυναμικό εργαστήριο είναι κλειστό. Κινδυνεύουν έκτακτα περιστατικά με σοβαρή καρδιοπάθεια.
Στέρεψαν οι κωδικοί του Προϋπολογισμού σε ένα Νοσοκομείο που είναι στην αιχμή της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Είναι μηδέν οι κωδικοί του Προϋπολογισμού και από σήμερα το Νοσοκομείο δεν μπορεί να προμηθευτεί υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό – χειρουργικό υλικό και να συντηρεί τον εξοπλισμό. Εάν δεν γίνει κάτι άμεσα θα ξεμείνουν από φίλτρα Τεχνητού Νεφρού, υγειονομικό και χειρουργικό υλικό!!!
Το Κέντρο Υγείας αστικού τύπου Μυτιλήνης αν και βρίσκεται στην αιχμή της Υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και των μεταναστών, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του από την Κυβέρνηση.
Λειτουργεί σε 24ωρη βάση καθημερινά και το επισκέπτονται 170 ασθενείς (μέσο όρο μισοί Έλληνες και μισοί πρόσφυγες και μετανάστες).
Δεν διαθέτει καθόλου φύλαξη. Καθημερινά έχουμε τα φαινόμενα βίαιων συμπεριφορών σε βάρος του Προσωπικού.
Δεν διαθέτει Προσωπικό καθαριότητας παρά μόνο μία καθαρίστρια μέσω του ΟΑΕΔ. Πώς να καθαρίζεται επαρκώς όλο το 24ωρο ο χώρος; Διαθέτει μόνο 8 Νοσηλευτές και δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι τρεις Νοσηλευτές.
Δεν διαθέτει Καρδιολόγο και Παιδίατρο. Αν είναι δυνατόν σε περίοδο με τόσο μεγάλη προσέλευση.
Φτάνουν τα λόγια και οι υποσχέσεις από τον λαλίστατο Πολάκη. Χρειάζονται έργα.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.