Print Email

Παρεμβάσεις

07.11.2016

Η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε Μηνυτήρια Αναφορά στον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ

ΑΘΗΝΑ 7/11/2016
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 2369

ΠΡΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ

Κύριε Εισαγγελέα,

Ζητάμε να διευρυνθούν οι ποινικές ευθύνες σε βάρος του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ, οι οποίοι με πράξεις και παραλήψεις θέτουν κατ’ εξακολούθηση σε κίνδυνο την ζωή των Ασθενών.
Καταθέτουμε συγκεκριμένα περιστατικά που κινδύνεψε η ζωή τους ή έχασαν τη ζωή τους επειδή το ΕΚΑΒ δεν διασφάλισε την έγκαιρη διακομιδή τους σε Υγειονομική Μονάδα.
Η διαχειριστική ανεπάρκεια και ο κομματικός φανατισμός του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ, μειώνουν ημέρα με την ημέρα την επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ.
Δημοσιοποιήσαμε κατ’ επανάληψη πράξεις και παραλείψεις που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, τις οποίες καταθέτουμε.
Ενδεικτικά μεταξύ άλλων επισημαίνουμε:
• Δεν λαμβάνουν πρωτοβουλίες επαναπροκήρυξης Διαγωνισμού για την προμήθεια 96 Ασθενοφόρων, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
• Τα παρκινγκ του ΕΚΑΒ κάθε περιφέρειας, κατάντησαν παρκινγκ - μουσεία από ακινητοποιημένα Ασθενοφόρα, λόγω βλαβών.
Περίπου τα μισά ασθενοφόρα από τα διαθέσιμα στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες καλύπτουν το 70% του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, είναι ακινητοποιημένα. Είναι οι περιοχές που ακυρώθηκε ο διαγωνισμός προμήθειας νέων Ασθενοφόρων.
• Δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για επισκευή των ακινητοποιημένων Ασθενοφόρων λόγω βλαβών.
• Απομακρυσμένες περιοχές δεν καλύπτονται από Ασθενοφόρα επειδή αφενός δεν υπάρχουν ή υπολειτουργούν οι τοπικοί σταθμοί ΕΚΑΒ και αφετέρου τα Κέντρα Υγείας της περιοχής δεν διαθέτουν Διασώστες και Ασθενοφόρα για κάλυψη των βαρδιών.
• Δεν ανακατανέμουν Ασθενοφόρα από περιοχές που περισσεύουν ( π.χ. Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου) σε άλλες περιοχές που θα έσωζαν ανθρώπινες ζωές.
• Αναγκάζονται οι συγγενείς σε πολλές περιοχές της χώρας να κάνουν τις διακομιδές δικών τους ασθενών με πρωτόγονα μέσα, χωρίς να πληρούνται οι όροι ασφαλείας.
Οι διακομιδές με μεταφορικά μέσα του περασμένου αιώνα (ιδιωτικά Ι.Χ., αγροτικά, μπουλντόζες κ.α.) εκτάκτων περιστατικών, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των Ασθενών αφ’ ενός από την καθυστέρηση και αφετέρου από την αδυναμία παροχής πρώτων βοηθειών.
Επισημαίνουμε τις συνεχείς εκκλήσεις και παρεμβάσεις των φορέων, κατοίκων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, υπευθύνων ιατρών και προσωπικού των Κέντρων Υγείας για την επικινδυνότητα από την πλημμελή ή παντελή έλλειψη ΕΚΑΒ.
Η κατάσταση όχι μόνο δεν διορθώνεται αλλά ημέρα με την ημέρα δυστυχώς χειροτερεύει.
Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ κάνουν εγκαίνια σε σταθμούς ΕΚΑΒ σε απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς να διαθέτουν Ασθενοφόρα ή Πληρώματα Ασθενοφόρων, για πολιτικές σκοπιμότητες.
Παραδείγματα:
Στον Τύρναβο Λάρισας έγιναν εγκαίνια σε σταθμό ΕΚΑΒ χωρίς να διαθέτει κανένα Ασθενοφόρο και στο Καβρό – Αποκόρωνα Χανίων, εκλογική περιφέρεια του Αν. Υπουργού Υγείας κο Πολάκη, έγιναν μεγαλοπρεπή εγκαίνια χωρίς να διαθέτει κανένα Διασώστη.
Παράνομα λειτουργούν Ιδιωτικά Ασθενοφόρα, ως ΤΑΞΙ Ασθενοφόρα υποχρεώνοντας τους Ασθενείς να καταβάλλουν κόμιστρο. Τα Ιδιωτικά Ασθενοφόρα εκτός από παράνομα είναι και επικίνδυνα. Ο Επιθεωρητής Δημόσιας Υγείας σε σχετική έκθεση προς τον Υπουργό Υγείας και τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ, επισημαίνει την παράνομη και επικίνδυνη λειτουργία των Ιδιωτικών Ασθενοφόρων χωρίς έως σήμερα ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ και οι Υπουργοί Υγείας να λάβουν τα μέτρα που προτείνονται στην έκθεση του Επιθεωρητή, προκειμένου να σταματήσουν οι παράνομες διακομιδές (σας κοινοποιούμε την Έκθεση του Επιθεωρητή).
Τα Ιδιωτικά Ασθενοφόρα, σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία ανήκουν ιδιοκτησιακά σε Ιδιωτικές Κλινικές ή ασφαλιστικές εταιρείες για χρήση αποκλειστικά και μόνο των πελατών τους. Παρά ταύτα οι ιδιωτικές κλινικές και οι ασφαλιστικές εταιρείες παράνομα τα υπενοικιάζουν σε ιδιώτες για κερδοσκοπική χρήση.
Καταθέτουμε μια σειρά από περιστατικά που υπέπεσαν στην αντίληψή μας ή έχουν δημοσιευθεί στο περιφερειακό τύπο που έχασαν τη ζωή τους ή κινδύνεψαν από την κατάσταση του ΕΚΑΒ. Ζητάμε την διερεύνηση ποινικών ευθυνών στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ και εάν υπάρχουν την απόδοσή τους.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΜΥΡΟΥ: Τραγικά περιστατικά.
Τελευταίος μήνας.
Δεν διαθέτει ασθενοφόρο όλες τις βάρδιες λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Απογευματινή ώρα σε ελαιοτριβείο έγινε εργατικό ατύχημα. Αλλοδαπός εργάτης έπεσε στη δεξαμενή από τις αναθυμιάσεις. Προσπάθησε να τον βοηθήσει ο ιδιοκτήτης και έπεσε και εκείνος στη δεξαμενή λιπόθυμος από τις αναθυμιάσεις. Έτρεξαν σε βοήθεια οι δύο γιοί του ιδιοκτήτη και λιποθύμησαν και οι δύο από τις αναθυμιάσεις. Η γυναίκα του ιδιοκτήτη κάλεσε Ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού. ΜΑΤΑΙΑ!!! Δεν είχε Ασθενοφόρο σε κίνηση λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρου την απογευματινή βάρδια. Ενεργοποιήθηκε το Κέντρο Υγείας και κλήθηκε ο συνάδελφος της πρωινής βάρδιας. Όμως η καθυστέρηση (1,5 ώρα) στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Πέθαναν από τις αναθυμιάσεις ο αλλοδαπός εργάτης και ο ιδιοκτήτης. Έζησαν μόνο οι δύο γιοί. Εάν υπήρχε ασθενοφόρο θα μπορούσαν να είχαν σωθεί όλοι ή όχι κύριοι Υπουργοί της Κυβέρνησης;

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΕΛΙΣΤΙΝΟΥ: Τραγικό περιστατικό.
Δεν διαθέτει Ασθενοφόρο όλες τις βάρδιες λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.
Τελευταίος μήνας.
Κλήθηκε ασθενοφόρο από το Κ.Υ. Βελεστίνου να μεταφέρει καρδιολογικό περιστατικό από τη πόλη στο Κ.Υ. Δεν διέθετε Ασθενοφόρο στην εν λόγω βάρδια λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Μεταφέρθηκε με ιδιωτικό όχημα στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Λόγω έλλειψης Ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας κλήθηκε Ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ Βόλου προκειμένου να διακομισθεί στο Νοσοκομείο Βόλου. Ο Ασθενής τελικά 58 ετών πέθανε στο Νοσοκομείο του Βόλου. Έπαιξε ρόλο η καθυστέρηση ή όχι κύριοι Υπουργοί της κυβέρνησης;
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ: Αναφέρουμε μία διακομιδή, όπως στην ταινία του Μαυρογιαλούρου, μέσα από βουνά και λαγκάδια. Μέσα Σεπτέμβρη 2016 από το χωριό Κέδρα Ευρυτανίας. Γυναίκα με σοβαρό πρόβλημα υγείας, διεκομίσθει στην αρχή με ιδιωτικό αυτοκίνητο, συνέχισε μέσα στο κουβά μπουλντόζας (κλειστός ο δρόμος στο χωριό Περδικάκι) και μετά από οδύσσεια 10 ωρών έφθασε στο Κ.Υ. Χαλκιοπούλου.

ΗΠΕΙΡΟΣ – ΠΑΡΓΑ: Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου η Αθηνά Γκ.... 48 ετών υπέστη τροχαίο με μοτοσυκλέτα σε δρόμο της Πάργας. Από την πτώση έπαθε κατάγματα. Το Κέντρο Υγείας δεν διέθετε ασθενοφόρο στη βάρδια. Το ΕΚΑΒ θα αργούσε τουλάχιστον μια ώρα για να την παραλάβει. Μεταφέρθηκε στο Κ.Υ. από το δρόμο με την βοήθεια διασώστη του ΕΚΑΒ, ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας. Ευτυχώς έτυχε εκείνη την ημέρα το Κέντρο Υγείας να είναι ανοικτό. Μετά τις πρώτες βοήθειες με Ι.Χ. αυτοκίνητο μεταφέρθηκε σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.
Εάν συνέβαινε σε ημέρα που δεν λειτουργεί το Κέντρο Υγείας;

ΗΠΕΙΡΟΣ – ΠΑΡΓΑ: Πριν 20 ημέρες τις βραδινές ώρες ο 47χρονος Γρηγόριος Γεω... υπέστη έμφραγμα στο σπίτι του στην πόλη της Πάργας. Οι συγγενείς του τον μετέφεραν στο Κ.Υ. το οποίο βρήκαν κλειστό!!! Για καλή του τύχη καρδιολόγος από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα βρισκόταν στην περιοχή σε εξοχική κατοικία. Τον γνώριζαν. Τον φώναξαν. Του έδωσε τις πρώτες βοήθειες και στην συνέχεια τον συνόδεψε με Ι.Χ. σε εφημερεύον Νοσοκομείο στα Ιωάννινα. Νοσηλεύτηκε επί ημέρες. Είδε τον Χάρο με τα μάτια του.
Οι κάτοικοι συγκεντρώνουν υπογραφές. Απαραίτητη η 24ωρη λειτουργία του Κ.Υ. με διαθέσιμο Ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Απαραίτητη η ίδρυση Τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή που είναι τουριστική και το καλοκαίρι φιλοξενεί χιλιάδες παραθεριστές.

ΒΟΛΟΣ: Ένα ακόμη περιστατικό που έγινε τον τελευταίο μήνα έδειξε για μια ακόμη φορά την αδυναμία κάλυψης και παροχής άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας, τόσο από το ΕΚΑΒ όσο και από τα Κ.Υ. του Νομού Μαγνησίας.
Με καθυστέρηση μισής ώρας ανταποκρίθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην ακτή Αναύρου (λίγες εκατοντάδες μέτρα από το Νοσοκομείο του Βόλου), για να μεταφέρει γυναίκα πάνω από 60 ετών από πνιγμό. Τα τέσσερα ασθενοφόρα της βάρδιας ήταν απασχολημένα. Τα δύο μετέφεραν ασθενείς για εξετάσεις σε Νοσοκομεία άλλων πόλεων, το ένα επείγον περιστατικό εκτός Βόλου, ενώ το τελευταίο εντός της πόλης του Βόλου έπρεπε να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα πέντε περιστατικά! Προλαβαίνει ο τυχερός.
Οι ελλείψεις ειδικευμένων Ιατρών και Νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας έχουν ως αποτέλεσμα τις συνεχείς διακομιδές που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές.
Εάν το Νοσοκομείο Βόλου διέθετε όλες τις κλινικές, δεν θα ήταν απασχολημένα τρία οχήματα ΕΚΑΒ εκτός Βόλου.

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΖΩΝΙΑΝΑ: Το τραγικό περιστατικό που συνέβη στα Ζωνιανά την περασμένη εβδομάδα αναδεικνύει τις τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ στην Κρήτη. Μητέρα και κόρη 2 ετών εμπλέκονται σε τροχαίο ατύχημα. Δεν κλήθηκε Ασθενοφόρο αν και δεν υπήρχε στη βάρδια. Ακολούθησε αγώνας δρόμου με ανθρώπους που βρέθηκαν στο σημείο του τροχαίου, να μεταφέρουν με κομμένη την ανάσα το 2χρονο κοριτσάκι και τη μητέρα του στο Κ.Υ. Ανωγείων.
Το κοριτσάκι ήταν ήδη νεκρό, όταν έφτασε στο Κ.Υ. Ανωγείων. Εάν όμως χρειαζόταν να μεταφερθεί επειγόντως σε Νοσοκομείο, όπως τελικά χρειάστηκε η μητέρα του, έπρεπε να έρθει ασθενοφόρο από το Ηράκλειο (40 λεπτά). Έτσι και αλλιώς ήταν καταδικασμένο. ΤΡΑΓΙΚΟ!!!
Η μητέρα τραυματισμένη στο Κέντρο Υγείας περίμενε ασθενοφόρο από το Ηράκλειο (40 λεπτά), καθώς στον Τομέα ΕΚΑΒ Ανωγείων δεν υπήρχε βάρδια. Έχουν απομείνει μόνο 5 διασώστες και χρειάζονται τουλάχιστον 10 για να υπάρχει κάλυψη σε 24ωρη βάση.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Στον Τομέα ΕΚΑΒ Σητείας έχουν απομείνει 6 Διασώστες/ Πληρώματα Ασθενοφόρων. Χρειάζονται τουλάχιστον 10 για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ΕΚΑΒ. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Καλείτε Ασθενοφόρο από Ιεράπετρα ή Άγιο Νικόλαο που για να φτάσει στα χωριά της Σητείας καθυστερεί 1,5 ώρα. Σύντομα θα θρηνήσουμε και εκεί ανθρώπινες ζωές. Οι ευθύνες ανήκουν εξολοκλήρου στους Υπουργούς Υγείας και την ανεκδιήγητη Διοίκηση του ΕΚΑΒ.

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ: Πρόσφατα στον νομό Χανίων έγιναν μεγαλοπρεπή εγκαίνια από τον Αναπληρωτή Υπουργό κο Πολάκη, Τομέα ΕΚΑΒ στον Καβρό-Αποκόρωνα. Ξέχασε όμως ο Πολάκης ότι οι τομείς του ΕΚΑΒ πρέπει να στελεχώνονται με Διασώστες/ Πληρώματα Ασθενοφόρων, προκειμένου να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους. Στον τομέα που εγκαινίασε ο κος Πολάκης δεν υπάρχει κανένας Διασώστης. Οι διακομιδές γίνονται με ασθενοφόρο που καλείται είτε από τα Χανιά (40 λεπτά), είτε από το Ρέθυμνο (40 λεπτά). Με μαντινάδες κε Πολάκη δεν φτιάχνει η υγεία, ούτε εξυψώνεται το φρόνημα των Κρητικών. Κάνουν εγκαίνια Τομέων του ΕΚΑΒ για τα μάτια του κόσμου!
Για τα ψηφαλάκια του Πολάκη ρε γαμώτο!!!

ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΤΥΡΝΑΒΟΣ: Πρόσφατα εγκαινιάστηκε μια ακόμη Βάση του ΕΚΑΒ στο Κ.Υ. Τυρνάβου με έναν Διασώστη και κανένα Ασθενοφόρο. Το Κέντρο Υγείας Τυρνάβου λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων δεν έχει διαθέσιμο Ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Ειδοποιούνται Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από την πόλη της Λάρισας, ακόμη και τις πρωινές ώρες, για διακομιδή ασθενών. Μία ώρα φτάνει η καθυστέρηση για τα επείγονται περιστατικά. «Με πορδές δε βάφονται αυγά».
Τους ενδιαφέρουν μόνο οι φιέστες, οι ψεύτικες εξαγγελίες και εγκαίνια «του φαίνεσθε».
Τα εγκαίνια της βάσης του ΕΚΑΒ στον Τύρναβο εκθέτουν την Διοίκηση του ΕΚΑΒ και τους Υπουργούς Υγείας.
Τα Κέντρα Υγείας αρνούνται να παραχωρήσουν Ασθενοφόρα στη βάση του ΕΚΑΒ σε ώρες που είναι ακινητοποιημένα, επειδή δεν ξεκαθάρισε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ασθενοφόρων (ανήκουν στα Κέντρα Υγείας και όχι στο ΕΚΑΒ!!!)
Κάθεται ένας Διασώστης άπραγος, χωρίς φυσικά να φταίει, και το Κέντρο Υγείας δεν είναι σε θέση να καλύψει τις βάρδιες με Ασθενοφόρο στην κίνηση, λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.
Πεθαίνουν τσάμπα οι άνθρωποι, εξαιτίας τις διαχειριστική ανεπάρκειας της κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΕΚΑΒ.
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Πριν 4 ημέρες τις απογευματινές ώρες έγινε τροχαίο ατύχημα στην περιοχή Σκεπαστό Καλαβρύτων. Ο τραυματίας παρέμενε μισή ώρα στην άσφαλτο καθώς δεν υπήρχε απογευματινή βάρδια στον Τομέα ΕΚΑΒ Καλαβρύτων, εκεί που υποτίθεται μετά τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ διευθετήθηκε το ζήτημα. Κλήθηκε το κοντινότερο ασθενοφόρο από το Κ.Υ. Κλειτορίας. Για καλή του τύχη διερχόμενος διασώστης του ΕΚΑΒ, εκτός υπηρεσίας, του έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο-Κ.Υ. Καλαβρύτων και στην συνέχεια στο Νοσοκομείο του Ρίο. Εάν δεν υπήρχε τυχαία ο Διασώστης στο δρόμο της, μπορεί να μην ζούσε ο Ασθενής.
Επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του Τομέα ΕΚΑΒ Καλαβρύτων με Ασθενοφόρα και έξι διασώστες προκειμένου να υπάρχει 24ωρη κάλυψη στην περιοχή.
Αντί για προσλήψεις πληρωμάτων Ασθενοφόρων η κυβέρνηση με δηλώσεις των Υπουργών Υγείας δεν προτίθεται να ανανεώσει τις συμβάσεις σε 50 διασώστες/πληρώματα ασθενοφόρων που υπηρετούν σε νησιά του Αιγαίου. Το δήλωσε ο Υπουργός Υγείας στους ίδιους τους εργαζόμενους.
Στις 19/11/2016 λήγει η σύμβαση που έχουν συνάψει μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και υπηρετούν στα παραρτήματα ΕΚΑΒ Μυτιλήνης και στους τομείς ΕΚΑΒ Ρόδου (9), Μυτιλήνης (10), Σάμου (5), Χίου (9), Κω (9), Καλύμνου (3) και Λέρου (5).
Οι Διασώστες προσλήφθηκαν με σύμβαση έργου, αρχικά οκτάμηνης διάρκειας (έως 19/9/2016), η οποία επεκτάθηκε για άλλους δύο μήνες. Το προσφυγικό παραμένει σε έξαρση. Οι διακομιδές προβλέπεται να αυξηθούν κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω άσχημων συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν στα κέντρα φιλοξενίας. Η μη ανανέωση των συμβάσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των Τομέων ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου, τη στιγμή που οι ανάγκες σε διακομιδές περιστατικών αυξάνονται.
Παρότι ζητάμε την ανανέωση και την μετατροπή των συμβάσεων έργου, σε συμβάσεις εργασίας (όπως με το επικουρικό προσωπικό), η κυβέρνηση κωφεύει.
Γ.Ν.ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Μετά τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ ο Διευθυντής του Νοσοκομείου Καλαβρύτων μίλησε σε Ραδιόφωνο 7/10/2016 είπε:
Το πρόβλημα που έχουμε με τις διακομιδές στην περιοχή, είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει αναδειχτεί κατά καιρούς απ’ όλα τα μέσα ενημέρωσης.
Υπήρχαν περιστατικά που δεν αντιμετωπίστηκαν έγκυρα ή όπως θα πρέπει, να φτάσει γρήγορα το ασθενοφόρο. Έχουν γίνει ενέργειες από εμάς, απ’ την ΥΠΕ, από φορείς της πόλης. Δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα, ή μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν είχε δοθεί η λύση που θα έπρεπε.
Εκμεταλλευόμενοι και το νόμο του ’16 που προβλέπει ότι οδηγοί της πυροσβεστικής ή του δήμου μπορούν με ταχύρυθμη εκπαίδευση να οδηγούν ασθενοφόρα, ήρθαμε σε επαφή με το δήμο, τις επόμενες μέρες θα γίνει αυτή η εκπαίδευση, ομοίως με την πυροσβεστική. Συγχρόνως έχουμε και δύο εθελοντές.
Αυτό είναι ένα βήμα μπροστά, δεν είναι οριστική λύση. Η οριστική λύση θα έρθει βεβαίως με την πρόσληψη διασωστών στο ΕΚΑΒ και την πλήρη κάλυψη των βαρδιών. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που κάναμε σε συνεργασία με την ΥΠΕ, εξασφαλίζει το να μεταφερθεί ασθενής απ’ τον τόπο του ατυχήματος στο νοσοκομείο».
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και οι κάτοικοι περιγράφουν συχνά την τραγική κατάσταση και διακομιδές με πρωτόγονα μέσα.
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
Στη Σκιάθο το Κ.Υ. δεν διαθέτει πληρώματα Ασθενοφόρων. Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου υπάλληλος του Δήμου Σκιάθου χωρίς καμία εκπαίδευση σε διακομιδές επιστρατεύτηκε να μεταφέρει ασθενή, επείγον περιστατικό που έχρηζε διακομιδής σε μεγάλο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης (μαρτυρία Ιατρού Κ.Υ.).
Τι θα γίνει την επόμενη φορά;;; αναρωτήθηκε ο Ιατρός του Κ.Υ. Σκιάθου που θα συμβεί ένα πιο επείγον περιστατικό;
Τι έχουν να πουν για αυτά Διοίκηση του ΕΚΑΒ και Υπουργοί της Υγείας;
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΥΜΑΝΘΕΙΑΣ
Το Ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας έπιασε φωτιά 23 Ιανουαρίου 2015 ενώ μετέφερε Ασθενή, τον οποίο με κίνδυνο της ζωής του απεγκλώβισε ο ίδιος οδηγός του Ασθενοφόρου.
Από τότε έως σήμερα 1,5 χρόνο μετά το Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας δεν διαθέτει ασθενοφόρο.
Στη Δυτική Ελλάδα αντί να διακομίζονται οι Ασθενείς με τα Ασθενοφόρα, διακομίζονται τα ασθενοφόρα με γερανούς (σχετικές φώτο). Αναφερθήκαμε σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου για τις περιοχές που δεν έχουν κάλυψη με Ασθενοφόρα.
ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΣΤΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ασθενοφόρο εκτελούσε την περασμένο μήνα διακομιδή έκτακτου περιστατικού από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, σε Νοσοκομείο Αθηνών. Έσκασε το λάστιχο λόγω φθοράς (δεν είχε βρεθεί δωρεά, γιατί μόνο έτσι αλλάζουν τα λάστιχα των Ασθενοφόρων) και έμεινε στο δρόμο. Κλήθηκε άλλο Ασθενοφόρο και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ευτυχώς ήταν τυχερός ο διακομιζόμενος Ασθενής. Άλλοι δεν είναι τόσο τυχεροί. Οι καθυστερήσεις στοιχίζουν τη ζωή τους.
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ
Πριν μια εβδομάδα έπαθε βλάβη το μοναδικό Ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας, κατά τη διάρκεια διακομιδής Ασθενούς από το Κέντρο Υγείας, στο Νοσοκομείο Τρίπολης. Κλήθηκε άλλο Ασθενοφόρο από το Τομέα ΕΚΑΒ Τρίπολης. Φυσικά υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη διακομιδή (πάνω από μία ώρα). Εάν ο διακομιζόμενος ήταν άκρως επείγον περιστατικό πιθανότατα δεν θα ζούσε. Τώρα τα Κέντρα Υγείας ορεινής Αρκαδίας δεν έχουν κανένα Ασθενοφόρο. Μόνο ο Θεός!!!
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τροχαίο ατύχημα με νεκρό έξω από το hotspot 16/10/2016. Έφτασε το ΕΚΑΒ να διακομίσει τους τραυματίες. Οι δύο συνάδελφοι πληρώματα Ασθενοφόρων δέχθηκαν δολοφονική επίθεση από παρισταμένους και μεταφέρθηκαν με τραύματα στο Νοσοκομείο. Ευτυχώς σώθηκαν. Διακομιδές χωρίς ασφάλεια.
ΑΤΤΙΚΗ
Σάββατο 15/10/2016. Ασθενοφόρο στην Αττική κατά τη διάρκεια της βάρδιας, είχε πρόβλημα με τα φθαρμένα ελαστικά, τα οποία δεν αντικαταστάθηκαν λόγω έλλειψης χρημάτων. Διέκοψε τη βάρδιά του και κλείστηκε στο Συνεργείο του ΕΚΑΒ. Το αποτέλεσμα ήταν εκείνη την ημέρα η περιοχή κάλυψης να μείνει χωρίς ασθενοφόρο.
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δεν διαθέτουν Ασθενοφόρα. Μόνο λίγες βάρδιες κάθε μήνα. Υπήρξε εξαγγελία από τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ για ανάπτυξη Τομέα του ΕΚΑΒ, αλλά ήταν άλλο ένα ψέμα στα τόσα ψέματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι διακομιδές με αγροτικά οχήματα είναι καθημερινό φαινόμενο μας είπαν χαρακτηριστικά συνδικαλιστές από το Κέντρα Υγείας.
Ασθενείς έκτακτα περιστατικά μας είπαν, μεταφέρονται από τα σπίτια, πολυκατοικίες με τη βοήθεια των γειτόνων μέχρι τα αγροτικά οχήματα ή Ι.Χ. Στη συνέχεια με τα αγροτικά και τα ΙΧ, μεταφέρονται στα Κέντρα Υγείας. Οι διακομιδές όλης της περιφέρειας αναλαμβάνονται από τα Ασθενοφόρα τον Τομέα ΕΚΑΒ Λάρισας, με μεγάλες καθυστερήσεις.
Οι μεγάλες καθυστερήσεις στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές. Τροχαία ατυχήματα παραμένουν στην άσφαλτο πολύ ώρα έως ότου έρθει Ασθενοφόρο από τη Λάρισα μας είπε το Σωματείο των Κέντρων Υγείας Λάρισας.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.