Print Email

Παρεμβάσεις

05.02.2024

Επικίνδυνη Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας για την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών που προσέρχονται με εισαγγελική εντολή για νοσηλεία στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας.

ΑΘΗΝΑ 5/2/2024
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1824

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κο ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΚΟΙΝ.: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ
ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ

Κύριε Υπουργέ,
Εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς κανένα διάλογο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαιτερότητες νοσηλείας ψυχικά ασθενών, εκδόθηκε εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας η οποία ορίζει ότι οι αστυνομικοί που μεταφέρουν με περιπολικά και χειροπέδες ψυχικά ασθενείς σε διέγερση των οποίων ο Εισαγγελέας διέταξε την εισαγωγή τους σε ψυχιατρική κλινική Νοσοκομείου ή Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα αποχωρούν από τα επείγοντα μόλις αρχίζει η διαγνωστική εκτίμηση και πριν ολοκληρωθεί η μετάβαση του ασθενούς στη κλινική για νοσηλεία όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα με την εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου. Ένας ψυχικά ασθενής που μεταφέρεται με χειροπέδες σε περιπολικό και με συνοδεία πολλών αστυνομικών αφήνεται ελεύθερος όταν πατάει το πόδι του στα επείγοντα χωρίς να παραμένουν οι αστυνομικοί στην εξέταση και χωρίς να τον συνοδεύσουν στην κλινική που εισάγεται.
Με την εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου θα έχουμε αποδράσεις ψυχικά ασθενών, επιθέσεις βίας σε βάρος του λιγοστού προσωπικού των επειγόντων και κατά των άλλων ασθενών που περιμένουν για εξέταση στα επείγοντα.
Ποιος ο λόγος να εκδοθεί μια τέτοια εγκύκλιος χωρίς διάλογο;
Δεν κατανοούμε τον θεραπευτικό λόγο που επικαλούνται όταν οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι για να εκτελέσουν την εισαγγελική εντολή να μεταβούν στα σπίτια των ασθενών και τους διακομίζουν μέσα σε περιπολικά με χειροπέδες παρά τη θέλησή τους;
Την θεραπευτική προσέγγιση την σκέφτονται μόνο εντός των Μονάδων Ψυχικής Υγείας;

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.