Print Email

Παρεμβάσεις

04.10.2024

Παρέμβαση στον Υπουργό Υγείας για να αποσυρθεί το έντυπο με τίτλο "Συμφωνητικό εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων από εσωτερικούς και εξωτερικούς εργαζόμενους", το οποίο πρέπει να υπογράψουν οι εργαζόμενοι.

ΑΘΗΝΑ 03/10/2024
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2394

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κο ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
ΚΟΙΝ.: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ

ΘΕΜΑ: «ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΣ».

Διακινούνται στα Νοσοκομεία και σε άλλες Υγειονομικές Μονάδες έντυπα από τις Διοικήσεις με τίτλο «Συμφωνητικό εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων από εσωτερικούς και εξωτερικούς εργαζόμενους/συνεργάτες (ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικοί υπάλληλοι, προμηθευτές), το οποίο πρέπει να υπογράψουν οι εργαζόμενοι (προφανώς συμβασιούχοι) Με βάση το ν.4624//2019 «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου2016 και άλλες διατάξεις.», συγκεκριμενοποιούνται τα προσωπικά δεδομένα και επιβάλλεται η απαγόρευση διαρροής, η οποία αποτελεί ποινικό αδίκημα και πειθαρχικό παράπτωμα.
Μάλιστα τα Νοσοκομεία έχουν ορίσει υπεύθυνο υπάλληλο προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Συνεπώς δεν κατανοούμε το λόγο που Διοικήσεις Νοσοκομείων ζητούν την υπογραφή των υπαλλήλων.
Ως εκ τούτου καλούμε τα Σωματεία Μέλη να μην επιτρέψουν στους συναδέλφους την υπογραφή των εν λόγω εντύπων που μοναδικό στόχο έχουν τον εκφοβισμό και προσβάλλουν άνευ λόγου και αιτία την υπηρεσιακή μας επάρκεια.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υγείας να παρέμβει ώστε να αποσυρθεί άμεσα το εν λόγω έντυπο.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.